16 noiembrie 2008

Sublocotenent Nicolae TEMISTOCLE

Nicolae Temistocle, fiul lui Mircea şi al Leontinei Temistocle, s-a născut la data de 23 august 1919, în localitatea Băicoi, jude ul Prahova. A fost cel de al doilea dintre cei trei fii ai acestei harnice familii. Absolvind cu rezultate foarte bune cursurile şcolii primare din localitatea natală a fost îndrumat, de către directorul şcolii şi părin i, spre prestigiosul Liceu „Sfin ii Petru şi Pavel”, din Ploieşti, pe care l-a absolvit, cu rezultate foarte bune şi bacalaureat, în anul 1938. Fiind pasionat de matematică şi fizică, Nicolae Temistocle a fost îndrumat de către profesorul diriginte să sus ină examenele de admitere în Şcoala Militară de Ofi eri Artilerie Antiaeriană Bucureşti, pe care a absolvit-o, cu rezultate foarte bune, în anul 1941, fiind avansat la gradul de sublocotenent. În carne elul de însemnări personale Nicolae Temistocle nota: „În timpul instruirii în şcoală m-am bucurat de îndrumarea unor profesori deosebi i, în frunte cu comandantul şcolii, locotenentul-colonel Ioan Bungescu, locotenentul-colonel Grigore Zadic, căpitanul Constantin Zamfiropol, locotenen ii Aurelian Bu an, Mircea Vasiliu şi al ii, care ne pregăteau profesional şi moral prin atitudinea lor profund patriotică.”. La 22 iunie 1941 sublocotenentul Nicolae Temistocle a fost mobilizat în Regimentul 3 Artilerie Antiaeriană, subordonat Diviziei 3 Artilerie Antiaeriană.

A îndeplinit misiuni de apărare antiaeriană a dispozitivelor de luptă a trupelor române şi combaterea avia iei inamice, în campaniile militare din Est şi din Vest. Pentru comportarea demnă, dârză şi curajoasă în toate misiunile primite, sublocotenentul Nicolae Temistocle a fost decorat cu ordinul „Coroana României”, cu spade, clasa a V-a, în grad de cavaler şi panglică de virtute militară. După încheierea războiului ofi erul a fost trecut în rezervă, folosindu-se argumentul comportării eroice în campania militară din Est.

În anii 1946-1960 a lucrat în calitate de func ionar la Direc ia Regională de Poştă. Din 1960 şi până la pensionare a îndeplinit func ia de administrator la Fabrica de Legume Gherghi a. A decedat în anul 1984. Nicolae Temistocle a fost căsătorit cu Elena Voinea, func ionară, în prezent pensionară, care-i păstrează o vie amintire.

Un comentariu:

darclee spunea...

am dat din intamplare peste acest articol cautand ceva date despre strabunicii mei. Iti multumesc in numele familiei pentru initiativa. Exista insa in post-ul tau cateva mici inadvertente. Daca ai nevoie de lamuriri iti stau la dispozitie pe mail.
Cu Stima,
Darclee Temistocle