17 noiembrie 2008

Sergent TR Ioan GHITĂ

S-a născut la data de 20 august 1896 în comuna Târgşorul Nou, jude ul Prahova. A copilărit şi a urmat şcoala primară în localitatea natală şi apoi gimnaziul industrial din localitatea Buftea, cu examen de capacitate. În războiul pentru întregire na ională şi statală (1916-1919) Ioan Ghi ă a fost încorporat, în calitate de militar cu termen redus, la Arsenalul Armatei.

După efectuarea perioadei de instruire a fost mobilizat în unitate, participând la construirea armamentului de luptă pentru front. Fiind un meseriaş harnic, priceput în meserie şi disciplinat, Ioan Ghi ă a fost avansat, succesiv, până la gradul de sergent cu termen redus. După demobilizarea armatei române, la data de 1 aprilie 1921, Ioan Ghi ă s-a angajat ca lăcătuş la Rafinăria „Astra Română” din Ploieşti. Cunoştea toată rafinăria şi a lucrat aici până în anul 1933, când a fost concediat, ca urmare a aplicării curbelor de sacrificiu.

Din anul 1934 şi până în 1938 a lucrat la Rafinăria Brazi, în aceeaşi calitate. La scurt timp sa angajat la Uzina de Armament „Concordia” din Ploieşti, care construia tunuri antitanc, calibru 47 mm şi obuze de 47 mm, 75 mm şi 100 mm. În această uzină a lucrat până în anul 1942. Ioan Ghi ă s-a căsătorit în anul 1920 cu Ioana Jipa, împreună având 7 copii: Pavel (general de brigadă, în retragere, la M.A.I., pensionar, preşedinte al Asocia iei Veteranilor de Război, Filiala Prahova din M.A.I., animatorul activită ilor organizatorice, cultural-educative şi de ordin social a veteranilor şi urmaşilor lor, decorat cu medalia na ională „Serviciul Credincios”, clasa a III-a), Ioan (tehnician metalurgist), Gheorghe (tehnician mecanic), Crăciun (economist, căpitan în rezervă la M.Ap.N.), Victoria (profesoară de filozofie şi limba română, căsătorită cu Alexandru Dima). Doi dintre copii, o fată şi un băiat, au decedat la o vârstă fragedă.

Sergentul TR Ioan Ghită a murit când era tânăr, lasând pe umerii so iei şi a primilor doi băie i povara creşterii celorlaltor cinci copii mici.

Date furnizate de generalul de brigadă ,în retragere, Pavel Ghită.

Niciun comentariu: