Mezinul din familia lui Vasile şi al Mariei Chiper, Constantin, al 3lea mobilizat, s-a născut în anul 1916, în localitatea Valea Siliştei, comuna Ştioborăni, din jude ul Vaslui. A copilărit şi a absolvit şcoala primară în localitatea natală. După absolvirea şcolii a lucrat în gospodăria părintească, până la majorat. În perioada anilor 1937-1938 a satisfăcut serviciul militar în cadrul Regimentului 12 Doroban i Infanterie „Cantemir” din Bârlad.
În anii 1939-1940 a fost concentrat, de mai multe ori, pentru a răspunde nevoilor de apărare a ării, „răstignită” în anul 1940 de către vecinii hrăpăre i, care s-au „înfruptat” din teritoriul său. Constantin Chiper a fost mobilizat, în luna iunie 1941, la Regimentul 12 „Cantemir” din Bârlad şi a participat la luptele de eliberare a Basarabiei, în calitate de puşcaş. Regimentul era comandat de colonelul Gheorghe Niculescu. După replierea din ziua de 4 iulie, regimentul, aflat în localitatea Blăgeşti, a primit ordinul comandantului Diviziei 21 Infanterie Gala i, căreia i se subordona, să treacă în apărarea zonei Fălciu Bogdăneşti. Conform ordinului comandantului Diviziei 21 Infanterie, din ziua de 8 iulie 1941,
Regimentul 12 a fost introdus în linia întâi. Trecând pe podul de la sud de Fălciu a înaintat, prin lupte grele, spre Cota 93, pe Dealul Epureni (Tiganca). A doua zi luptele au fost şi mai grele, în timpul lor căzând la datorie o parte dintre ofi erii şi ostaşii unită ii, în frunte cu colonelul Gheorghe Niculescu (general de brigadă, post-mortem, cavaler al ordinului „Mihai Viteazul”, clasa a III-a, născut şi înmormântat în Ploieşti).
Constantin Chiper a fost grav rănit la mâna dreaptă şi internat în Spitalul Militar Zonal din Gala i. A fost decorat cu medaliile „Bărbă ie şi Credi ă” şi „Serviciul Credincios” şi a fost avansat la gradul de caporal. Clasat invalid de război, Constantin Chiper a fost lăsat la vatră. S-a căsătorit cu Tinca Uglea, din Bouşori, cu care a convie uit până în anul 1951, când sărmana femeie a fost răpusă de o boală nemiloasă.
S-a recăsătorit cu Elena Isac, din Soleşti, cu care a muncit pământul în Valea Siliştei şi apoi şi-a întemeiat o gospodărie în Palazu Mare, jude ul Constan a. So ii Constantin şi Elena Chiper au avut un fiu, Marian şi trei fiice, Aurica, Maria şi Milica. Sergentul Constantin Chiper a trecut în nefiintă în martie 1994.
16 noiembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu