Născut în anul 1919, în oraşul Bârlad, localitate cu vechi tradi ii culturale şi istorice, Grigore Dumitrache provine dintr-o familie cu mari greută i materiale. A fost primit copil de trupă în anul 1931, la Regimentul 2 Roşiori „Prunaru” din Bârlad. Învă ând tainele milităriei în paralel cu continuarea pregătirii de cultură generală, la data de 3 martie 1939 s-a înscris, ca voluntar, în Regimentul 2 Roşiori „Prunaru” din Bârlad, şi a fost repartizat la Escadronul Specialită i şi instruit în func ia de telefonist.
Începutul campaniei militare din est, la 22 iunie 1942, îl găseşte pe Grigore Dumitrache în Regimentul 2 Roşiori „Prunaru”, din Divizia 1 Cavalerie. A participat la eliberarea Basarabiei şi în opera iunea militară Odessa. Cavaleriştii români s-au remarcat prin eroism şi spirit de sacrificiu în luptele de la Dalnik şi Berezovka, plătind un greu tribut de sânge. După căderea oraşului Odessa, la 16 octombrie 1941, soldatul Grigore Dumitrache a fost repartizat pentru efectuarea serviciului grăniceresc (misiuni de patrulare) pe dreapta râului Bug. Din luna aprilie 1942 a fost mutat, la cerere, la Regimentul 10 Călăraşi Sebeş, din Divizia 18 Infanterie, aflată pe frontul din Crimeea. A participat la luptele de la Simferopol, Feodosia, Baccisarai şi Sevastopol. În luptele desfăşurate pentru cucerirea fortăre ei Sevastopol, îngenunchiată la 4 iulie 1942, unde fiecare metru pătrat de pământ a fost stropit cu sânge omenesc şi frământat de bombe şi obuze, fruntaşul Grigore Dumitrache a fost rănit în zona abdomenului, fiind scos temporar din luptă. Pentru curaj şi vitejie a fost decorat, prin Ordinul de Zi nr. 49, cu medaliile „Bărbă ie şi Credin ă”, clasa a II-a, şi „Serviciul Credincios”.
Cu aceeaşi unitate a participat la luptele de pe frontul Don Stalingrad. Contraofensiva armatei sovietice, declanşată la data de 19 noiembrie 1942, l-a găsit pe fruntaşul Grigore Dumitrache în dispozitivul de luptă din fa a Stalingradului. Rănit la cap şi la un ochi, în ziua de 20 noiembrie, a fost internat în Spitalul Militar de Campanie din oraşul ucrainian Zaporoje. A fost decorat cu medalia „Crucea Serviciului Credincios“, clasa a III-a. Împreună cu un grup de ostaşi germani a fost evacuat, pe calea aerului, la Zurich, în Elve ia, înapoindu-se în ară, în aprilie 1943, cu vederea par ial afectată. După o perioadă grea de convalescen ă, caporalul Grigore Dumitrache s-a prezentat la Regimentul 10 Călăraşi, care se retrăgea prin lupte. Depăşind Nistrul el a în eles, împreună cu camarazii săi, că pentru armata română războiul nu mai avea nici un sens. Caporalul Grigore Dumitrache a participat şi la campaniile militare din vest, cu aceeaşi unitate militară. Făcând parte din grupul de cercetare a participat la luptele pentru eliberarea Transilvaniei de nord, din zonele: Oarba de Mureş, Valea Arieşului, Apahida, Dragu, Unguraş, Zalău şi Valea lui Mihai. În luptele de la Carei a fost rănit la ambele picioare. Pentru actele de bravură săvârşite în timpul luptelor a fost decorat cu medalia „Serviciul Credincios”, clasa a III-a. Externat din Spitalul Militar Braşov, sergentul Dumitrache s-a înapoiat pe front şi a participat, cu Grupul 18 Cavalerie, la luptele din Ungaria şi Cehoslovacia. Rănit, în ziua de 3 martie 1945, în zona satului Plin, din Mun ii Tatra, a fost internat în Spitalul Militar din Mischoltz. În urma acestor acte de vitejie a fost decorat cu medalia „Virtutea Militară“, clasa a III-a. Revenit în ară, la Regimentul 10 Călăraşi Sebeş Alba, a fost demobilizat la data de 23 octombrie 1945.
După trecerea în rezervă, Grigore Dumitrache a lucrat în domeniul construc iilor. A fost avansat treptat la gradul de sergent-major (1990), plutonier (1995) şi plutonier-major (2000). A fost decorat cu medalia „Crucea Comemorativă a celui de al doilea război mondial. 1941-1945”.Datele culese de col. (r) Elisei CUCU, A.N.C.E. Bârlad.evacuat, pe calea aerului, la Zurich, în Elve ia, înapoindu-se în ară, în aprilie 1943, cu vederea par ial afectată. După o perioadă grea de convalescen ă, caporalul Grigore Dumitrache s-a prezentat la Regimentul 10 Călăraşi, care se retrăgea prin lupte. Depăşind Nistrul el a în eles, împreună cu camarazii săi, că pentru armata română războiul nu mai avea nici un sens. Caporalul Grigore Dumitrache a participat şi la campaniile militare din vest, cu aceeaşi unitate militară. Făcând parte din grupul de cercetare a participat la luptele pentru eliberarea Transilvaniei de nord, din zonele: Oarba de Mureş, Valea Arieşului, Apahida, Dragu, Unguraş, Zalău şi Valea lui Mihai. În luptele de la Carei a fost rănit la ambele picioare. Pentru actele de bravură săvârşite în timpul luptelor a fost decorat cu medalia „Serviciul Credincios”, clasa a III-a.
Externat din Spitalul Militar Braşov, sergentul Dumitrache s-a înapoiat pe front şi a participat, cu Grupul 18 Cavalerie, la luptele din Ungaria şi Cehoslovacia. Rănit, în ziua de 3 martie 1945, în zona satului Plin, din Mun ii Tatra, a fost internat în Spitalul Militar din Mischoltz. În urma acestor acte de vitejie a fost decorat cu medalia „Virtutea Militară“, clasa a III-a. Revenit în ară, la Regimentul 10 Călăraşi Sebeş Alba, a fost demobilizat la data de 23 octombrie 1945. După trecerea în rezervă, Grigore Dumitrache a lucrat în domeniul construc iilor. A fost avansat treptat la gradul de sergent-major (1990), plutonier (1995) şi plutonier-major (2000). A fost decorat cu medalia „Crucea Comemorativă a celui de al doilea război mondial. 1941-1945”.Datele culese de col. (r) Elisei CUCU, A.N.C.E. Bârlad.evacuat, pe calea aerului, la Zurich, în Elve ia, înapoindu-se în ară, în aprilie 1943, cu vederea par ial afectată. După o perioadă grea de convalescen ă, caporalul Grigore Dumitrache s-a prezentat la Regimentul 10 Călăraşi, care se retrăgea prin lupte. Depăşind Nistrul el a în eles, împreună cu camarazii săi, că pentru armata română războiul nu mai avea nici un sens. Caporalul Grigore Dumitrache a participat şi la campaniile militare din vest, cu aceeaşi unitate militară. Făcând parte din grupul de cercetare a participat la luptele pentru eliberarea Transilvaniei de nord, din zonele: Oarba de Mureş, Valea Arieşului, Apahida, Dragu, Unguraş, Zalău şi Valea lui Mihai. În luptele de la Carei a fost rănit la ambele picioare. Pentru actele de bravură săvârşite în timpul luptelor a fost decorat cu medalia „Serviciul Credincios”, clasa a III-a. Externat din Spitalul Militar Braşov, sergentul Dumitrache s-a înapoiat pe front şi a participat, cu Grupul 18 Cavalerie, la luptele din Ungaria şi Cehoslovacia. Rănit, în ziua de 3 martie 1945, în zona satului Plin, din Mun ii Tatra, a fost internat în Spitalul Militar din Mischoltz.
În urma acestor acte de vitejie a fost decorat cu medalia „Virtutea Militară“, clasa a III-a. Revenit în ară, la Regimentul 10 Călăraşi Sebeş Alba, a fost demobilizat la data de 23 octombrie 1945. După trecerea în rezervă, Grigore Dumitrache a lucrat în domeniul construc iilor. A fost avansat treptat la gradul de sergent-major (1990), plutonier (1995) şi plutonier-major (2000). A fost decorat cu medalia „Crucea Comemorativă a celui de al doilea război mondial. 1941-1945”.Datele culese de col. (r) Elisei CUCU, A.N.C.E. Bârlad.evacuat, pe calea aerului, la Zurich, în Elve ia, înapoindu-se în ară, în aprilie 1943, cu vederea par ial afectată. După o perioadă grea de convalescen ă, caporalul Grigore Dumitrache s-a prezentat la Regimentul 10 Călăraşi, care se retrăgea prin lupte. Depăşind Nistrul el a în eles, împreună cu camarazii săi, că pentru armata română războiul nu mai avea nici un sens. Caporalul Grigore Dumitrache a participat şi la campaniile militare din vest, cu aceeaşi unitate militară. Făcând parte din grupul de cercetare a participat la luptele pentru eliberarea Transilvaniei de nord, din zonele: Oarba de Mureş, Valea Arieşului, Apahida, Dragu, Unguraş, Zalău şi Valea lui Mihai. În luptele de la Carei a fost rănit la ambele picioare. Pentru actele de bravură săvârşite în timpul luptelor a fost decorat cu medalia „Serviciul Credincios”, clasa a III-a. Externat din Spitalul Militar Braşov, sergentul Dumitrache s-a înapoiat pe front şi a participat, cu Grupul 18 Cavalerie, la luptele din Ungaria şi Cehoslovacia. Rănit, în ziua de 3 martie 1945, în zona satului Plin, din Mun ii Tatra, a fost internat în Spitalul Militar din Mischoltz. În urma acestor acte de vitejie a fost decorat cu medalia „Virtutea Militară“, clasa a III-a. Revenit în ară, la Regimentul 10 Călăraşi Sebeş Alba, a fost demobilizat la data de 23 octombrie 1945.
După trecerea în rezervă, Grigore Dumitrache a lucrat în domeniul construc iilor. A fost avansat treptat la gradul de sergent-major (1990), plutonier (1995) şi plutonier-major (2000). A fost decorat cu medalia „Crucea Comemorativă a celui de al doilea război mondial. 1941-1945”.
Datele culese de col. (r) Elisei CUCU, A.N.C.E. Bârlad.
16 noiembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu