17 noiembrie 2008

Plutonier Grigore JIPA

S-au scurs 65 de ani de la istorica poruncă a generalului Ion Antonescu, comandantul Armatei Române în cel de al doilea război mondial, de participare la lupte, pe care bunicii şi părin ii noştri au sperat să fie duse pentru eliberarea Basarabiei, Bucovinei, inutului Her ei şi Transilvaniei: „Ostaşi: Vă ordon, trece i Prutul!”. Sute de mii de români au pus mâna pe arme şi s-au înscris într-un război pustiitor.

Între ei s-a aflat şi Grigore Jipa, mezinul familiei Costache şi Velica Jipa, din Ploieşti. Fratele său, Tache, primul dintre copii, căzuse în luptă în timpul primului război mondial, la Mărăşeşeti. Cel de al doilea frate, Teodor, se afla pe front. Grigore a lăsat în pragul casei o mamă bătrână, cu lacrimi de jale în ochi, sora şi nepo ii. Aruncânduşi o privire în curtea casei a rostit cuvintele creştineşti „Doamne-ajută!” şi, cu semnul crucii, a pornit în întâmpinarea soartei. Grigore Jipa a participat la război de la data de 22 iunie 1941, fiind încadrat în Regimentul 7 Doroban i Prahova, Compania Cercetare. A contribuit la eliberarea Basarabiei.

A luptat apoi în opera iunile militare de la Odessa şi de la Cotul Donului, căzând eroic în luptele de la Cota 140, situată la 7 km de satul Raspopinskaia. A fost lovit mortal, la cap şi în zona stomacului, de schije de brand, rămânând la inamic neînmormântat de către camarazii săi. A fost decorat, post-mortem, cu medalia „Bărbă ie şi Credin ă”, clasa a II-a, cu spade, şi avansat la gradul de plutonier, prin I. D. nr. 2829, din 22 septembrie 1942.

La interven ia generalului de brigadă în rezervă Pavel Ghi ă, făcută la comandantul garnizoanei militare Ploieşti, generalul de flotilă aeriană Gheorghe Constantin, şi cu sprijinul comandantului Inspectoratului Jude ean de Poli ie Prahova, colonelul Constantin Chirilă, s-a ridicat o cruce în Cimitirul Eroilor „Bolovani”, cu inscrip ia: „Plutonier PostMortem Jipa Grigore din Regimentul 7 Infanterie Prahova, mort la data de 17.09.1942, în luptele de la Cotul Donului”. Monumentul a fost dezvelit în ziua de 25 octombrie 2000, de ziua armatei României.

Niciun comentariu: