17 noiembrie 2008

Plutonier-adjutant Elena CURSARU

Judetul Botoşani a dat tării multe personalităti care s-au afirmat în domeniul ştiintei şi culturii: Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ştefan Luchian şi multi altii. Şi în domeniul militar s-au afirmat o seamă de personalităti: generalii Nicolae Samsonovici, Alexandru Ioani iu, Gheorghe Avramescu, Filip Agricola, Vasile Ionel, Paul Cheler, Petru Bejinariu. Elena Cursaru s-a născut la data de 23 decembrie 1924 în comuna Răchiti, judetul Botoşani.

Împreună cu părintii, cei cinci frati şi cele patru surori au trăit clipe de mari emo ii în timpul celui de al doilea război mondial, când teritoriul jude ului Botoşani a fost folosit ca un câmp de lupte crâncene. În luna octombrie 1944 frontul se transferase în partea de nord a Transilvaniei. Răspunzând apelului Ministerului de Război, Elena Cursaru s-a înscris voluntar la Crucea Roşie. A fost repartizată la Grupul 132 Cercetare, din Divizia 9 Infanterie Dobrogea, care se afirmase în luptele de la Oarba de Mureş. Ajungând în zona Satu Mare, Elena Cursaru, care lucra ca infirmieră în cadrul Spitalului Militar de Campanie al Diviziei 9 Infanterie, a fost martoră la distrugerile provocate, prin minarea unei şosele, de către inamicul aflat în retragere. Elena Cursaru, împreună cu alte infirmiere şi un grup de ostaşi brancadieri, au transportat răni ii la spital, iar pe cei mor i i-au înhumat în curtea unei biserici.

Cu acelaşi curaj şi devotament a ac ionat Elena Cursaru şi la Carei, îngrijind răni ii şi bolnavii. În anul 1947 Elena Cursaru a fost încadrată la un penitenciar. La scurt timp a fost trimisă la Şcoala de Subofi eri Activi din Ministerul de Interne, pe care a absolvit-o cu gradul de sergent-major. A fost pensionată după 15 ani de muncă, pe caz de boală.

În prezent este membru al Asocia iei Veteranilor de Război din M.A.I., fiind cooptată în Comitetul de Conducere al Filialei Prahova. Prin Decretul 37/1995 Elena Cursaru a fost decorată cu medalia „Crucea Comemorativă a celui de al doilea război mondial. 1941-1945”.

Niciun comentariu: