15 noiembrie 2008

Colonel Haralambie SĂVULESCU

Haralambie Săvulescu s-a născut în Câmpina, la data de 12 decembrie 1917. Tatăl său a fost învă ător şi a participat la primul război mondial, cu gradul de sublocotenent. Haralambie Săvulescu a absolvit liceul în anul 1936, la Câmpina. După absolvirea liceului s-a înscris la Şcoala Militară de Ofi eri de Artilerie din Timişoara, pe care a absolvit-o printre primii, la 25 iulie 1939, când a fost avansat sublocotenent şi repartizat la Regimentul 33 Artilerie din Oradea, în func ia de şef Sec ie Artilerie. La data de 15 decembrie a fost mutat la Regimentul 39 Artilerie din Târgu Mureş.

În anul 1940 a urmat Şcoala Pregătitoare de Artilerie. Dislocat cu Regimentul 39 Artilerie la Seini, lângă Satu Mare, pe timpul deplasării a scris pe marginea şoselei, din 5 în 5 km, numele lui Mihai Eminescu, cu puie i de brazi (prin sădire) şi la înapoierea în Târgu Mureş, a scris, cu puie i de plopi, numele Diviziei 20 Infanterie. Ca urmare a răpirii Transilvaniei, prin Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, Regimentul 39 Artilerie a fost retras la Craiova, la începutul lunii septembrie 1940. În trimestrul I al anului 1941 ofi erul a urmat cursurile de observatori aerieni la Pipera. Începutul războiului l-a găsit pe sublocotenentul Săvulescu la Escadrila 16 Observa ie Constan a, subordonată Flotilei 3 Informa ii Buzău. La data de 23 iunie 1941 a îndeplinit prima misiune de observare din Basarabia, avându-l pilot pe celebrul aviator Agarici (cunoscut datorită sloganului „Agarici, Agarici, bagă spaima-n bolşevici”). Prin mutarea escadrilei în Crimeea, la sfârşitul anului 1941, sublocotenentul Săvulescu a participat la atacurile Sevastopolului, până în vara anului 1942.

Din iulie 1942 Haralambie Săvulescu a participat la sprijinirea trupelor de vânători de munte, în luptele din Kuban. Pentru comportarea curajoasă în timpul luptelor, în luna august 1942 a fost decorat cu ordinul „Coroana României”, în grad de cavaler. În luna septembrie 1942 a fost mutat, cu Escadrila 16 Observa ie, la Kotelnicovo, lângă Stalingrad, pentru urmărirea trupelor ruso-sovietice, care veneau din Asia în Europa, în scopul pregătirii contraofensivei. În iarna anului 1943 locotenentul Săvulescu, împreună cu ceilalti luptători din avia ie, s-a retras pe jos, până la Zaporoje, întrucât avioanele au fost distruse la sol, de către tancurile sovietice. De la Zaporoje s-au înapoiat la Buzău cu trenul. În vara anului 1943 ofi erul a urmat un curs de comandan i baterie de artilerie, în Germania. După capitularea Germaniei locotenentul Săvulescu a fost numit comandant de Baterie în Regimentul 10 Infanterie din Focşani, care era dislocat la Cluj. În anul 1947 a fost avansat căpitan şi mutat la Regimentul 62 Artilerie din Şimleul Silvaniei, în func ia de ajutor şef de stat major pentru opera ii, apoi comandant de divizion. În anul 1951 a fost mutat la Ineu, în Regimentul 126 Artilerie, din Divizia de Cavalerie Oradea, în func ia de comandant divizion. Aici a fost avansat la gradul maior, în anul 1952.

În anul 1954 maiorul Săvulescu a fost mutat la Divizia 86 Infanterie Caransebeş, în func ia de loc iitor al şefului spatelui (logistică). La data de 1 decembrie 1955, împreună cu un lot de 3.000 ofi eri, maiorul Săvulescu a fost trecut în rezervă. Prin acestă decizie i s-a făcut o mare nedreptate. Ca o repara ie morală, în anul 1991 a fost avansat, în retragere, la gradul de locotenent-colonel şi apoi, în anul 1992, la gradul de colonel. Pentru meritele sale din perioada participării la război, dar şi pe timp de pace, a fost decorat cu ordinul „Meritul Militar”, clasele a II-a şi a III-a şi cu alte medalii militare şi civile. Colonelul Haralambie Săvulescu a decedat la data de 7 octombrie 2004, fiind înmormântat în cavoul familiei din Câmpina. Decora iile primite în perioada în care a activat în cadrul armatei le-a lăsat amintire camarazilor din Organiza ia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Câmpina.

Niciun comentariu: