23 noiembrie 2008

Maresal Constantin Prezan

Constantin Prezan (n. 27 ianuarie 1861, satul Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, plasa Snagov, districtul Ilfov, în prezent judeţul Dâmboviţa - d. 27 august 1943) a fost unul din cei şase mareşali ai Armatei Române din toate timpurile, erou al Marelui Război de Reîntregire a României. A fost membru de onoare al Academiei Romane.

Biografie

-> Sergentul Constantin Prezan se înscrie la Şcoala de Infanterie şi Cavalerie din Bucureşti, pe data de 1 septrmbrie 1877. După absolvire, urmează Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu din Fontainbleau, de unde absolvă în 1886 ca ofiţer de stat major brevetat.
-> Următorii doi ani, cu gradul de locotenent-colonel, Constantin Prezan este profesor de fortificaţii la Şcoala de Cavalerie din Bucureşti, fiind în acelaşi timp şi Comandant al Cetăţii Bucureşti.
-> Prezan a luat comanda Armatei IV Române (de Nord) în luptele din Transilvania (15 august - 9 noiembrie
1916), fiind pe toată durata războiului şef al Marelui Cartier General al Armatei şi rival al ingeniosului general Averescu.
-> În perioada 11-13 noiembrie 1916 a îndeplinit funcţia de comandant al Armatei 1.
->Fiind specialist în arma geniului, a coordonat planul campaniei din
1917, adică a faimoaselor bătălii de laMărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.
-> După război ajunge în fruntea
Marelui Stat Major al Armatei Române pentru doi ani (1918 - 1920).
-> A fost înălţat la rangul de mareşal al României împreună cu Alexandru Averescu în
1930.
-> Moare 13 ani mai târziu, în
1943.
În localitatea
Schinetea se află conacul ce a aparţinut mareşalului Constantin Prezan, unde este înmormântat împreună cu soţia sa, Olga.

Niciun comentariu: